Am participat la câteva expoziții și în 2022. S-au întâmplat mai multe decât mă așteptam. S-au întâmplat lucruri pe care mi le doream. Așadar, trei expoziții pentru 2022: Locked People, Fusion Arts, Dialog. Voi vorbi despre acestea în cele ce urmează.
Locked People
Locked people (Oameni blocați) s-a desfășurat între 14 aprilie 2022-10 mai 2022, la galeria Rotenberg-Uzunov în București și a fost o experiență aparte din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, a fost prima expoziție personală. Cu alte cuvinte, prima expoziție unde am expus doar eu, și nu împreună cu alți artiști. Mi-am dorit încă de la prima expoziție, să învălui un spațiu doar în gândurile mele. Dimensiunea locului unde am avut această oportunitate a fost ideală, întrucât galeria este de dimensiuni mici, iar eu nu voiam să expun multe lucrări. Rotenberg-Uzunov, strada Constantin Esarcu nr. 1. Lângă Ateneu.
În al doilea rând, a fost o expoziție – proiect. Toate lucrările argumentează aceeași idee, anume aceea că oamenii au gânduri despre care vorbesc mai greu și își creează mecanisme de blocare a acestor gânduri în interiorul minții lor. Întrucât aceste mecanisme sunt personale, am ilustrat fiecare „portret” cu un mecanism diferit.
În al treilea rând, a fost primul proiect de pictură căruia i-am adăugat o componentă digitală. Fiecăruia dintre cele 4 portrete i-am realizat o aplicație pentru realitate augmentată accesibilă de pe Instagram. Pentru accesarea aplicațiilor, în galerie am instalat 4 coduri QR. Odată scanat codul cu ajutorul unui telefon, se accesează aplicația aferentă fiecărui tablou. Aceasta cere acces la camera video. Încadrând tabloul în unghiul de vizualizare, va apărea pe ecranul telefonului versiunea 3D a tabloului, cu care putem interacționa. Scopul este să deblocăm aceste personaje, să auzim gândurile „blocate”. Pentru a le debloca, avem nevoie însă de un cod, sau de o cheie. Orientând camera telefonului către tabloul „cheie”, vom vedea pe ecran fie un cod, fie o cheie, în cazul unuia dintre tablouri. Folosim informația nouă pentru a debloca portretele. În interior găsim casete cu înregistrări ale gândurilor unor persoane. În linkul următor puteți vizita versiunea virtuală a acestei expoziții. Cu click pe bulinele albastre, puteți vedea cum funcționează tot ce am descris deja.
[Click aici pentru a vizita expoziția]
Expoziția aceasta m-a încărcat de energie. Am fost acolo timp de multe ore, în mai multe zile. Au fost foarte mulți vizitatori. Curiozitatea lor era mai ales legată de partea tehnologică, întrucât nu mai văzuseră astfel de tablouri. Am avut parte și de câteva vizite mai speciale: Horațiu Mălăele, Daniel Buzdugan, David Saranga, .


La fel de specială a fost și vizita surorii mele – Nuray, care e nelipsită de la evenimentele la care particip.
Ceva zile mai târziu, lucrările au fost cumpărate de unul dintre co-fondatorii galeriei, dl. Rotenberg.
S-au făcut reportaje. Aleph News, ProTV, au vizitat galeria și am stat de vorbă.
Alt articol despre expoziție, aici [propagarta].
Fusion Arts
Fusion Arts s-a desfășurat între 24-25 septembrie 2022, la Palatul Noblesse în București. A fost a doua participarea a mea în cadrul acestui eveniment dedicat artei. Expoziția a adunat picturi și sculpturi. Eu am participat cu doar două tablouri:

Nu-ți mai căuta îngerul, tată – tablou realizat pentru a ilustra poezia cu același nume din volumul ilustrat al lui Răzvan Ionescu.

Noise (Zgomot) – tablou care este disponibil spre vânzare în magazinul embstudio.
Dialog
Dialog a fost o experiență foarte interesantă. S-a întâmplat în data 14 decembrie 2022, pentru doar câteva ore, în Medgidia, la Casa de Cultură Ioan N. Roman.
Disclaimer legat de expoziția Dialog
Toate lucrările mele din această expoziție au fost printate pe suport de hârtie, doar în scopul de a participa la expoziție. Aceste lucrări pe suport de hârtie nu sunt de vânzare. Lucrările disponibile spre vânzare sunt disponibile pe site-ul embstudio.ro, în secțiunea Magazin, sub formă de:
- print-uri pe pânză, montate pe șasiu 60x90cm, în ediție unică (nu se fac mai multe copii). Excepție fac tablourile Locked people. Pentru informații, vă rog să mă contactați;
- suport de hârtie, în serie limitată, la dimensiunile 30x40cm.
Articolul continuă după imagini.


Dialog a fost ideea domnului Mircea Costea. Mircea este artist plastic, din Medgidia, cu un portofoliu considerabil. El și tatăl meu au fost colegi, de aici titlul expoziției. Este vorba atât despre un dialog între generații, cât și despre un dialog între tehnici: tehnica tradițională, în vopseluri acrilice și tehnica digitală, cu care operez eu.
Mircea îmi urmărește activitatea de ceva ani și m-a sunat într-o zi să-mi propună să realizăm acest eveniment împreună. Am îmbrățișat ideea imediat. A fost foarte neașteptat pentru mine, fiind și prima dată când am fost invitat să expun, fără să mă duc eu să bat la uși. Lucrurile astea nu se uită. Mai mult, mi-a spus că vrea să dedice evenimentul comunității turco-tătare din Medgidia, el având mulți prieteni din această comunitate, iar pe 13 decembrie este ziua etniei tătare. Am considerat că este un gest frumos și m-am simțit mândru, eu fiind din Medgidia și pe deasupra și turc și tătar.
În ziua cu pricina, au venit mult mai mulți oameni decât mă așteptam. Am stat la povești cu oamenii, am primit întrebări legate de tablouri. Sunt recunoscător pentru oamenii care și-au făcut timp să vină și pentru oamenii care au făcut posibil evenimentul.
Au venit și părinții mei. Cred că a fost prima expoziție la care au putut ajunge, celelalte fiind în București sau în alte orașe. Îmi amintesc un lucru pe care l-a zis tata după ce ne-am întors acasă:
Parcă un eveniment din ăsta îi face pe oameni să fie mai buni.
Mai jos un material Alpha Media. Desfășurătorul se găsește sub clip, dar și pe bara de derulare YouTube.
Desfășurător:
00:00 – dl. Erol Murad – reprezentant al Asociației Culturale Mehmet Niyazi, introducere.
01:20 – dl. prof. Echrem Gafar – reprezentant al etniei tătarilor, despre însemnătatea zilei de 13 decembrie.
13:55 – dl. Mircea Costea – despre cum a ajuns expoziția să fie.
16:30 – Ersin – despre activitatea mea în domeniul artei.
20:45 – dl. Erol Murad – acordare diplome
21:30 – dl. prof. Echrem Gafar – outro
23:23 – Expoziția
La final de 2021 mi-am dorit 2 lucruri pentru 2022: să am o expoziție personală și să am măcar o lucrare cu realitate augmentată expusă. S-au întâmplat și nu pot să fiu decât recunoscător că am întâlnit oamenii care au făcut asta posibil și că am avut putere să creez.
Alte proiecte legate de artă din 2022, constituie proiectele de ilustrație pentru trei volume de poezii. Dar mai multe despre aceste proiecte într-un alt articol.
Pentru 2023 îmi doresc să am o revelație, să aduc încă ceva în plus în domeniul artei. Până atunci, mă gândesc.
Ceea ce nu se vede pe rețelele sociale, datorită contractului de confidențialitate sub care lucrez, este că învăț aproape zilnic ceva nou pentru a-mi mări paleta de aptitutini, iar toate aceste lucruri se vor concretiza la un moment dat sub forma unor noi idei și în ceea ce privește arta mea.
Cu cât înaintezi în vârstă, se întâmplă mai puține lucruri pentru prima dată. Cu cât reușești să găsești lucruri pe care să le faci pentru prima dată, rămâi tânăr. Curios.
Ersin
SUCCES SI MULTA INSPIRATIE!!